torstai 9. kesäkuuta 2016

Siisteys on puoli ruokaa

Ennakkoluuloni ulkomaille tultaessa lypsyhommiin (varsinkin ylihygieenisestä Suomesta), on ollut tietenkin se, että kaikki tehdään Suomessa paremmin ja puhtaammin. Toisaalta sitten taas elämä opettaa, että asioita voi tehdä myös eri tavalla ja toisaalta mikään ei olekaan toistaan juurikaan parempi tai huonompi. Asiat vaan tehdään niin kuin ne on järkevin tehdä tietyissä olosuhteissa.


Täällä on ihan loputtomasti laitumia. Ei ehkä sadoille naudoille, mutta laumat onkin pieniä. 12 lypsävää yhdellä laitumella ja 6 hiehoa toisella. Jos vehreällä kukkaniityllä pitää lehmiä ja kierrättää niitä tarpeeksi usein eri laitumille, niin ne on putipuhtaita. Ja jos lisäksi niiden hännätkin pestää niiden sattuessa sottaantumaan, niin ne todella on puhtaita.

Lehmät lähtee aamulypsytä pihalle ja tulee iltalypsyltä takaisin sisälle yöksi.
Parsien päällä on (DeLavalin?) sähkösysteemi, joka estää lehmää sontimasta parteen, mutta ei kai muuten haittaa lehmän oloa. (En tiedä onko vastaavia Suomessa tai onko sellaisia sallittu meillä käyttää, mutta en ole nähnyt yhdenkään lehmän ottavan niistä osumaa.) Lisäksi pörheät häntätupsut kiinnitetään kuminauhoilla ylös, ilmeisesti ehkäisemään likaantumista (ainakaan muuta syytä en ole sille keksinyt). Näin siis lopputuloksena on lauma lypsikkejä, jolla ei ole kyljissä sonnan sontaa ja hännät viuhuu pitkinä huiskuina.


Ja kun lisäksi käytössä ei ole kuumaa vettä, ymmärrän, että vetimet pyyhitään kosteuspyyhkeillä. Ei niissä juuri ole pyyhkimistä. Kuivuneen irtosonnan voi myös irrottaa sellaisella "trasselilla" ennen pyyhintää.

Ja mitä muuten lypsyyn tulee, niin kyllä: ihan samalla tavalla täällä otetaan suihkeet ensin ja dipataan vetimet lypsyn jälkeen. Mutta lypsyssä on kyllä jollain tavalla eri meininki. Johtunee siitä, että maitomäärä yksinään ei ole täällä tavoitteena: kasvatetaan lihaa (myös sonnit), tehdään makkaraa ja juustoja myyntiin, käydään nautanäyttelyissä, ruokitaan lähinnä vain laidunruoalla ja myydään jalostuseläimiä. Siinä sivussa saadaan maitoa määrä x.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti