sunnuntai 19. kesäkuuta 2016

Europian Championship 2016 ColmarMaidontuotannon aivan uusi puoli on auennut vasta täällä ollessani. Toki olen tiennyt olevan jossain olevan maatalousnäyttelyitä ja joidenkin niitä harrastavan, mutta on ollut mielenkiintoista seurata miten täällä maitotilalla seurataan nyt käytävää holsteinien euroopanmestaruuskisaa.

Ranskan Colmarissa oli 16.-18.6. Europian Championship -kisa ja iloksemme sen voitti taas sveitsiläinen holsteini. Täällä on holsteinit arvossaan ja tuntuu, että melkein jokaisen navetassa on joku näyttelylehmä. Toisaalta koko maidontuotanto onkin vähän erilaista, koska myös eläinten myynti ja osto on osa tilan arkea. Voitokkaita eläimiä, pitkät häntätupsut liihottaen on kyllä ihan hauska lypsääkin. Hyvin ne toimivat noissa pienissä navetoissa ja pysyvät edustuskuntoisina.

Suard-Red Jordan IRENE

Toki tällainen megaluokan kisa ei ole ainoa, vaan jokaisessa kylässä pidetään erilaisia pikku tilaisuuksia, jossa kisataan naapurinavetan lehmiä vastaan.  

Itselleni uutena rotuna täällä on myös tullut vastaan red holstein, joihin en ole Suomessa törmännyt. Tiedä sitten onko suomalaisissa siemenpankeissa tuollaista tarjollakaan. (Pienen tutkinnan jälkeen: näköjään on jotain ainakin saatavilla.)

Jonain päivänä, kun kohdalle osuu, olisi kyllä mukava mennä ihmettelemään tuollaista lehmäkisaa. Tässä esimerkkiä Colmarin ohjelmistosta:

Friday, June 17, 2016
10:00 - Clipping contest
15:00 - Opening Ceremony
16:00 - Red Holstein contest and competitions batch
19:30 - European Sale

Saturday, June 18, 2016
10:00 - Competition presentation
12:00 - Holstein competitions and contests batch

Sunday, June 19, 2016
Farm Tours and outdoor activities

sveitsiläinen voittaja, Irene
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti